Väljer S och MP höghastighetståg framför Norrbotniabanan?

Publicerad av

Alliansen kommer nu att gå in i förhandlingar med MP och S gällande höghastighetståg i Sverige. Genast när jag hörde att S och MP var överens så fick jag en klump i magen. Min oro handlar naturligtvis huruvida det är så att Norrbotniabanan inte kommer att vara med i infrastrukturplanen som skall klubbas i vår. Detta för att betala den otroliga kostnad som höghastighetstågen kräver.

Jag har försökt ta reda på hur det ligger till med den saken och talat med erfarna politiker här uppe i norr och jag är inte ensam om min oro.

Är detta den tågtyp vi i norra Norrland kommer att ha 2050 samtidigt som dom som bor i Stockholm susar from i 320 km/tim

Konsekvensen om Norrbotniabanan försenas för att bekosta ett tåg, vars syfte är att dom i Stockholm skall kunna tjäna några minuter på väg till Göteborg, tror jag skulle bli stora. För det första skulle det hämma utvecklingen av Norrland eftersom att Norrbotniabanans främsta syfte är godstrafik.

Sen skulle det innebära att dom som bor norr om Umeå är förvisade till att flyga istället för att välja ett miljövänligt alternativ. Möjligheten till tågpendling mellan dom norrländska städerna skulle försvinna.

Men framför allt… Det skulle sända en signal till alla vi som bor i Norrland att Stockholm faktiskt ser Norrland som sin koloni där dom kan hämta rikedomar utan att ge någonting tillbaka. Efter år av nedläggningar och minskad service är måttet nog rågat förr oss som bor här uppe. Att i det läget sparka undan benen på oss, genom att ta bort ett projekt som är så efterlängtat, skulle nog få det att koka över. Även i lugna norrländska själar.

På frågan vad som skulle hända om Norrbotniabanan får stå tillbaka för höghastighetstågen, svarade en politiker: ”Då blir det revolution”. Nu menande han nog inte att det skulle blir en verklig revolution. Men att han upplevde att konsekvenserna skulle bli stora var klart.

Rent politiskt kan vi nog räkna med att att S skulle tappa MASSOR av väljare i Norrland. Tidigare starka fästen för S skulle falla. Eftersom att det är MP som driver frågan om höghastighetståg så kan dom lägga ner all sin verksamhet i norr om Norrbotniabanan får stå tillbaka. Och förmodligen skulle det dyka upp ett Norrlandsparti dagen efter det blev känt att Norrbotniabanan fick stryka på foten.

Därför skulle jag vara jätteglad om någon från dom ledande partierna kunde gå ut offentligt och lugna alla här uppe genom att meddela oss att Norrbotniabanan kommer att vara med i infrastrukturplanen i vår. I väntan på det skall jag gå ut i garaget och slipa knivarna.

En kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.