Vapenexport skall inte ses som ett ”industriprojekt”

Publicerad av

När jag ser politiker och affärsmän ”sälja in” vapenexport som ett ”industriprojekt” så stör det mig något kopiöst. Men det stör mig även att svenska folket inte sätter stopp för dumheter av detta slag. Det vanligaste argument folket får höra för att rättfärdiga vapenexport är att den skapar jobb och tillväxt. De verkliga skälen är nog pengar och makt… men bara åt ett utvalt fåtal. Men om en politiker sa att vi vill tjäna en massa pengar åt Investor genom att säja dödsmaskiner och vi skiter i konsekvenserna så skulle dom nog snabbt förlora sin plats i riksdagen. Då är det lättare för dem att skrämma oss med ryssen i ena sekunden och i nästa utlova en kruka med guld i vid tillväxtens altare.

Jag vill verkligen klargöra att de vapen som Sverige exporterar används i syfte att döda människor. Män, kvinnor och barn. Oftast är detta helt oskyldiga, vanliga människor som du och jag. Det gör mig ont i själen att se mitt land vara delaktig i ett cyniskt dödande av människor som oftast inte gjort oss något ont. Dom vill bara leva sina liv i lycka och välmående. Vi kan INTE se vapenexporten som ett industriprojekt för att skapa jobb.

Det är någonting som är seriöst fel i vårt ekonomiska system om det gått så långt att vi som svenska medborgare tycker att arbetstillfällen rättfärdigar att döda oskyldiga människor i andra länder. Vi har privatiserat vår vapenindustri vilket gör att den har vinstintresse. Känner ni inte hur galet det är när arbetare, ingenjörer och direktörer har vinstintresse i att döda oskyldiga människor?

I dag lever flera politiska partier, bankvärlden och vapenindustrin i någon slags morbid symbios där vanliga människor är ett offer som dom verkar vara beredda att betala. Särskilt om det finns råvaror eller territorium att stjäla från folket som bebor det landet.

För mig är det ingen skillnad om det är radarflygplan, robotar eller lastbilar som vi exporterar om syftet är att materielen skall vara del av en krigsmakt som deltar i anfallskrig.

Jag tycker faktiskt att vi, som svenskar, kollektivt borde skämmas. Att vi som land blivit nasare i död är inte hedersamt. Vi borde kunna bättre.

2 kommenrarer

  1. Håller helt med att vapenexporten skall stoppas. Starta en kampanj för nedrustning i alla länder, ett första delmål kan vara att alla länder skall minska sina utgifter för militära ändamål med 50 %, vissa länder mer, särskilt USA.

  2. Som medborgare I Sveriges norrländska koloni ser jag ingen anledning att personligen skämmas över det som kolonialmaktens makthavare ställer till med. Under de år som Estland, Lettland och Litauen var ockuperade av Sovjet så var det väl inga av deras medborgare som skämdes över det som ockupationsmakten ställde till med.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.