Värdlandsavtalet är viktigare för Lövén än brunkolen

Publicerad av

I Sverige ligger just nu några internationellt stora frågor på bordet. Vi har försäljningen av brunkolen, Värdlandsavtalet med NATO och TTIPen. Dessa är frågor kommer att påverka inte bara Sverige utan även globalt.

Dessa frågor är av stort intresse för stora aktörer runt om i världen. Vissa är för och vissa är emot. Låt oss titta på några saker som påverkar detta.

  1. Miljöpartiet har varit utsatta för ganska stora kampanjer i media vilket i slutändan kraftigt försvagat dom.
  2. Slaget mellan stormakterna om resurserna som tinar fram i Arktis är i full gång.
  3. Brunkolsaffären har det inte beslutats om ännu.
  4. Lövén åker på statsbesök till USA där han talar sig varm för värdlandsavtalet och TTIPen.
  5. Media går ut och “avslöjar” att Miljöpartiet kommit överens med Socialdemokraterna att sälja brunkolen vilket startar ett stort tryck på Miljöpartiets ledning eftersom att brunkolen är en så viktig fråga för Miljöpartiets väljare.
  6. Lövén går ut och meddelar att han skall utnämna nya ministrar “i maj”

Vilka av dessa frågor är viktigast för Lövén?

Med tanke på den minst sagt kärvänliga stämningen som verkar finnas mellan Obama och Lövén och det faktum att USA är en stormakt måste vi nog anta att Lövén verkligen vill göra Obama glad. Kanske har han redan gjort den ena eller andra utfästelsen när dom träffades.

På så vis blir Värdlandsavtalet och TTIPn dom viktigaste frågorna eftersom att det är dom viktigaste frågorna för Obama. Frihandel och militär makt runt Arktis skulle nog vara mumma för honom.

TTIPn kan inte Sverige själva bestämma om men vi kan påverkar EU att godkänna den vilket är väldigt önskvärt för Obama. Värdlandsavtalet med NATO ligger dock inom räckhåll för honom. Det är en viktig omröstning i Riksdagen gällande detta i slutet på maj.

Om vi nu tänker oss en förhandling mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet i den frågan och tar ovanstående i beräkning så sitter Lövén i en guldsits.

Brunkolen är inte till närmelsevis lika viktig fråga för Socialdemokrater som för Miljöpartister. Dessutom sitter han och lockar med ministerposter som kan bli bättre eller sämre.

Ett sargat miljöparti kan nu lockas att inte gå emot TTIPn eftersom att dom tror att den ändå kan stoppas i EU om dom har tur. Ministerposter lockar alltid. Särskilt om dessa ministerposter går till dom som är med och förhandlar. Men sedan har vi brunkolen. Denna brunn av känslor för varje miljöpartist.

Förstå så enkelt det nu är för Lövén att säga: “Ok… Jag bjuder på brunkolen om ni inte bråkar om värdlandsavtalet med NATO och TTIP… och bara för att det är ni slänger jag in en extra ministerpost”.

Med det infektera klimat som just nu råder kommer varje miljöpartist att hoppa jämfota av glädje. Språkrören blir hjältar och alla glömmer dom OTROLIGT viktiga frågor som dom just gett bort.

Lövén ser superkompetent ut inför Obama och brunkolen var ändå inte en så viktig fråga för honom.

Miljöpartisterna dansar lyckliga på gatorna i Stockholm, samtidigt som amerikanska stridsflyg susar förbi över deras huvuden på väg till övningsområdet Norrland, och Lövén tittar glatt på från sitt fönster i regeringskansliet.

Jag har självklart ingen aning om det är så här det kommer att gå. Men alla måste inse att det ligger i farans riktning. Ett närmande till NATO skapar otroligt stora spänningar i Östersjöområdet och varför i hela fridens dagar skulle vi vilja ha det?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.