Varför det är så viktigt med decentralisering?

Publicerad av

Som ni kanske vet har jag varit med och grundat Partiet Vändpunkt. En av dom viktigaste frågorna som vi driver handlar om decentralisering. Att glesbygden måste få en chans att utvecklas och blomstra. Man skulle kanske kunna tro att detta handlar om någon slags rättvisetänk men för mig handlar det faktiskt om mer än bara rättvisa. Jag ser det mer som en trygghetsfråga.

Världens ekonomiska system driver, per automatik, på centraliseringen. Ju större marknad desto större vinst. Problemet med detta tänk är att vi blir extremt känsliga för störningar i systemet. Låt oss ta livsmedel som exempel. Om vi drabbas av torka i någon av dagens kornbodar så kommer det att drabba oss katastrofalt. Vad skulle hända om vi t ex drabbades av en torka i Ukraina? Ukraina är idag en av dom stora kornbodarna i Europa. Hur skulle ni reagera om ni klev in på Coop och insåg att ett paket mjöl kostade 480 kr?

Den enda lösningen på detta problem är att decentralisera produktion av livsmedel. Det gäller inte bara livsmedel utan även andra råvaror. Om vi drabbas av skogsbränder i en region så skall vi kunna ersätta det med virke från andra regioner. Därför är decentralisering inte bara viktigt för glesbygden utan även för storstäderna. Det ligger i storstädernas intresse att ha en levande glesbygd för det är där råvarorna produceras.

Det skulle vara väldigt trevligt som människor som bor i stora städer verkligen förstod att deras välfärd är beroende av dom som väljer att bo i mer glesa områden. Att det är dom som är plattformen för deras egen välfärd och rikedom. Då skulle det kanske vara politiskt enklare att överföra resurser från städerna till glesbygden.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.