Varför diskuterar vi ens frågan om vinster i välfärden?

Publicerad av

Anledningen till att det idag finns starka krafter som vill att vi privatiserar välfärden behöver väl ingen fundera över. Det finns mycket pengar att tjäna för t ex privata vårdbolag om deras marknad ökar. Dom som är för privat välfärd hävdar att den är mer effektiv, samt att det skapar mångfald,  och dom som är mot hävdar att det skapar vanvård. Självklart finns det bra privata välfärdsbolag och kooperativ men hela frågan har blivit helt snedvriden. Frågan borde handla om själva drivkraften för att bedriva välfärd.

Det finns några saker vi först måste göra klart. Ett privat bolag är generellt ingen demokrati. Det finns förvisso kooperativ men ofta handlar välfärdsbolagen om vinstintresse för ge god avkastning på insatt kapital. Ju snabbare vinsten stiger desto snabbare kan ägaren köpa sig en ny BMW. En BMW finansierad av skattemedel.

Idag är dessutom trenden inom näringslivet att stora bolag köper upp små bolag. Så efter ett tag kommer det förmodligen att bara vara några få stora bolag som sköter hela Sveriges välfärd. Den makt som då flyttats från demokrati till privata icke demokratiska bolag är väldigt stor… och i mina ögon ganska skrämmande. Vi kommer helt plötsligt att riskera att det är riskkapitalbolag och finansinstitut som bär ansvaret för våra föräldrars och vår egen framtida vård.

Ett sådant bolag tjänar pengar på att minska bemanningen, göra större enheter och generellt spara in så mycket man kan inom lagens ramar. Det låter inte som bra välfärd. Det är faktiskt inte så länge sedan vårdbolaget Carema vägde pensionärernas blöjor för att “utnyttja blöjans fulla kapacitet”. Vinst som drivkraft inom välfärden kommer förr eller senare att leda till skandaler av denna typ..

Det finns vissa delar av samhället som inte bör vara en del av den privata sektorn. Så är det bara. Skulle ni kunna tänka er privatiserad polis? Omöjlig tanke eller hur. För mig är tanken på att vinst skall vara drivkraft när det gäller välfärd lika omöjlig.

God, likvärdig, vård skall vara en mänsklig rättighet. Precis som skolan. Socialdemokraterna förstod det förr i tiden. Idag är det si och så med den saken. Miljöpartiets kongress är emot vinster i välfärden men några ledande Miljöpartister verkar ha glömt det.

Den enkla lösningen för att kunna ha kvar kooperativ och samtidigt stänga ute vinsten som drivkraft tycker jag inte behöver vara så komplicerad. Det är väl bara att ta bort vinsterna ur välfärden… helt. Varför inte genom att dom får betala tillbaka eventuellt överskott till staten. Jag tror nog viljan hos kooperativen att återinvestera skulle bli stort och därmed skulle dom få möjligheten att leverera en bättre välfärd.

En kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.