Varför ser pensionssystemen ut som dom gör?

Publicerad av

Pensionssystemet

Vi vill alla ha en försörjning när vi blir gamla. Detta är ganska självklart. Därför behövs ett system som hanterar detta. Krasst sett finns det egentligen bara två varianter. Antingen sparar man pengarna allt eftersom eller så ger staten en garanti åt sina medborgare att dom kommer att betala ut pension åt oss när den dagen kommer. Kort sagt inte särskilt komplicerat. Varför ser då vårt pensionssystem ut som bilden ovan? Om staten sköter våra pensioner behövs inget av detta och om vi själva verkligen fick sköta våra egna pensioner så skulle dom sättas in på ett konto på vår egen bank.

Den ena slutsatsen man kan dra av detta är att fack och arbetsgivare har delat upp denna kaka mellan varandra så att dom alla kan roffa åt sig en del av pensionspengarna. Varför vill staten, arbetsgivare och fack få det att verkar som att pensionssystem är fruktansvärt krångliga att sätta upp? Jag tror arbetsgivarna och facket är villiga till detta eftersom att dom vill ha en del av kakan. Jag tror staten tycker det är bra eftersom att det ger dom flexibilitet att leka med våra framtida pensioner. Den stora majoriteten av folket orkar nämligen inte sätta sig in i systemet som hanterar deras egen pension om man gör det lite krångligare än vad det behöver vara.

Vi skall inte glömma att Göran Persson ”lånade” 258 miljarder, ur ATP 1999. Dessa pengar åkte rakt in i statskassan. Idag har dom löst problemet ännu smidigare genom den ”broms” som gör att när ekonomin inte går bra så stjäls dina pensionspengar omedelbart.

Nu kanske du tror att detta problem endast existerar i Sverige. Nej då. Även USA har detta problem. Kreditinstitutet Moodys har granskat Amerikanska pensionsfonder och funnit att dessa är grymt skuldsatta. Dessa fonder har inte ens i närheten det kapital som krävs för att betala ut nuvarande och framtida pensioner. Enligt Moody’s rapport har underskottet trefaldigats de senaste 10 åren. Underskottet är just nu 2 biljarder dollar (two trillion på engelska). Detta motsvarar ca 14 500 miljarder kronor. Moody’s har valt att titta på de 25 största allmänna pensionsfonderna och dessa fonder står för 40 % av av USA’s totala pensionstillgångar.

Eftersom att vår ekonomiska system idag bara är fiktiv så räknar nog dom flesta stater med att helt enkelt trycka mer pengar för att täcka dessa underskott. Eftersom att alla stater gör likadant så påverkar det inte staters konkurrenskraft så mycket utan bara staternas medborgare.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.