Varför skall etik och moral vara underställt vår ekonomiska system?

Publicerad av

Riksbanken har beslutat att William Nordhaus skall få Nobelpris i ekonomi. Nordhaus är en ekonom som byggt in klimatet i dom nuvarande ekonomiska modeller som används i världen. Det är naturligtvis trevligt att även miljö börjar finnas med i dessa modeller som ekonomerna använder men jag blir lite bestört när jag lyssnar på SR:s intervju med honom. Se länkar nedan.

Han har tydligen dragit slutsatsen att en global uppvärmning på 3 – 3,5 grader är den optimala gränsen för att hitta en balans mellan ekonomi och miljö. När jag hör detta poppar ett antal frågor upp i mitt huvud:

Vilken prislapp har han satt på ett människoliv? Vem är det som skall ta kostnaden? Vilket pris har han satt på människors elände? Inkluderar hans kalkyler krig? Är vårt påhittade kapitalistiska system överställd all etik och moral?

Enligt IPPCs modell kommer delar av jorden att vara obeboelig vid denna temperaturökning. Kommer då människor som drabbas att få uppehållstillstånd, boende och ekonomisk ersättning av världssamfundet? Eller är dom bara “collateral damage” för att bevara vårt nuvarande ekonomiska system? Vad händer då dessa människor flyr från sina obeboeliga områden? Kommer dom att välkomnas med öppna armar eller kommer dom att mötas med vapen?

Jag tycker att hela diskussionen om miljö/ekonomi är svårt snedvriden. Om vi inte har en miljö som kan upplåta liv åt oss människor vad spelar då ekonomin för roll? Det är väl ändå meningen att ekonomin skall tjäna människan och inte tvärtom? Om det är så att vårt nuvarande kapitalistiska system och lösningen på klimatfrågan inte är kompatibla så är det väl ändå självklart att att vi måste reformera vårt ekonomiska system eftersom att det inte finns någon annan jord vi kan leva på.

Om nu Nobelstiftelsen inte motsätter sig att riksbanken förärar honom Nobelpriset i ekonomi för att han har byggt en modell för att räkna in miljön i ekonomin så är väl det bra. Men nog bör dom väl ändå specificera just det i sin motivering och kanske ta avstånd från hans ställningstagande om hur hög temperaturökning vi kan acceptera.

SR reportage 1
SR reportage 2

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.