Varför skall vi äta cancerframkallande mat?

Publicerad av

Just nu är Monsantos produkt, Roundup, uppe för diskussion. Nja förresten… Det är ämnet Glyfosat som är uppe för diskussion. Glyfosat är den aktiva komponenten i Roundup och Monsantos patent gick ut år 2000 så idag finns tydligen kemikalien i många olika bekämpningsmedel.

Glyfosat har visat sig vara cancerframkallande i djurförsök så WHO, Sverige och bl a 94 internationellt erkända cancerexperter menar att glyfosat borde förbjudas. EU har dock inte velat förbjuda det vilket resulterar i att det fortsättningsvis kommer att användas även i Sverige.

Man blir då lite förvånad över att EU har gått emot detta. Det är inte svårt att misstänka att lobbygrupper, med Monsanto i spetsen, jobbat hårt och frikostigt för att få behålla rätten att sälja denna mycket lönsamma produkt. Att sedan vissa storbönder ställer sig på Monsantos sida är kanske inte att förvånas över. Vi har en bild av att livsmedelsproduktionen sker av småföretagare med små jordbruk. Detta är långt ifrån sant. Livsmedelsproduktionen är idag, till största del, en storindustri som ser till profiten i första hand.

Men visst är det hemskt att vi som konsumenter skall äta mat som förmodligen är cancerframkallande bara för att hålla uppe vinsterna hos internationella storbolag. Är det inte rimligt att vi som äter denna mat protesterar högljutt?

Det är knappast möjligt att hela Sveriges befolkning skall kunna hitta ett ekologiskt jordbruk som kan leverera mat åt oss. Att få till stånd förändring i livsmedelsproduktionen krävs politisk vilja och den har hittills varit ganska sval.

En kommentar

  1. Därför att den politiska och ekonomiska makteliten vill det.
    I deras värld spelar människoliv ingen roll.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.