Varför skall vi INTE höja bensinpriset till 42 kr/liter?

Publicerad av

I SVT är det idag en artikel om den höjning som krävs för att nå klimatmålet. Där skrivs det att vi måste höja priset på bensin till 42 kr/liter för att nå klimatmålet. Detta får nästa alla att sätta i vrångstrupen och skyndsamt springa till oljebolagens försvar. Det som dock inte står där är varför och vad skulle hända istället?

Meningen med att höja bensinpriset är trots allt att det skall bli ekonomiskt lönsamt att välja andra drivmedel. Idag kan många bilar köra på etanol (som trots vad en massa oljelobbyister hävdar) är betydligt snällare mot miljön än bensin och diesel. Om bensinen kostade 42 kr / liter skulle MÅNGA omg gå över till etanol. Sedan skulle försäljningen av gasbilar snabbt öka. Gasen kostar inte mycket mer än bensin idag.

Vi skulle kanske äntligen se en rimlig utveckling av el-bilar och vårt beroende av oljebolagen skulle snabbt minska. Är det dåligt? Det tycker inte jag.

2 kommenrarer

  1. En omedelbar höjning av bensinpriset som föreslås ovan skulle slå hårt mot Norrland då kollektivtrafiken i stora delar av Norrland är obefintlig efter åratal av nedrustning, nedskärningar och försummande från de som styr i Stockholm.

    Först måste kollektivtrafiken i Norrland rustas upp innan bensinpriserna chockhöjs.

    Glöm inte heller att det är länder som USA och Kina som står för största utsläppen.

    1. Sant, men om vi ger 1 års förvarning hinner nog kommunerna anpassa sig. Vårt stora problem just nu är att omställningen går för sakta. Om vi inte börjar skynda på så kommer vi att drabbas av stora mängder klimatflyktingar i framtiden och vi klara inte ens av att ta emot dom som kommer idag. Forskningen säger att det är bråttom men politiken idag verkar inte ha bråttom alls.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.