Varför skulle vi inte erkänna Palestina som stat?

Publicerad av

Map

Sveriges regering har nu beslutat att man skall erkänna Palestina som stat. Sverige är definitivt inte den första stat som gör det. Av de 193 medlemmarna i FN hade 134 stycken erkänt Palestina som stat i slutet av september förra året. Trots det verkar USA och Israel känna sig rejält harmade över Sveriges beslut. Men som vår nya utrikesminister sa är det inte andra nationer som bestämmer i den frågan. Glädjen i Palestina är stor över detta och det är en första nyhet i många medier där.

Varför har detta inte gjorts tidigare kan man undra? Vi måste trots allt betänka att Sverige varit stora Palestinavänner genom åren. Palme var som bekant varm anhängare av Palestinarörelsen. Det var först på Göran Perssons tid som detta ändrades. Under förra regeringen var det många även ur Alliansen som ville erkänna Palestina. Det stora argumentet mot detta var att Palestina inte hade militär kontroll över sina områden. Det är förvisso sant eftersom att Israel ockuperar Palestinska områden. Men om kontroll över egna områden är kravet skulle det vara många stater som förlorade sin rätt att vara självständiga. Låt oss bara nämna några: Ukraina, Afghanistan, Syrien och Irak.

Jag tror att majoriteten av världens befolkning vill att det skall bli fred i Mellanöstern. Så många av världens konflikter går att spåra tillbaka till detta område så en varaktig fred där skulle nog ge en generellt fredligare värld. Att erkänna Palestina som stat gör att förhandlingar blir mer likställda. Dessutom skulle det ge dom som bor där en tydligare identitet vilket jag tror är viktigt för att påbörja uppbyggande av en stabil nation.

Om Palestina blir självständigt och får en chans att bygga upp sitt land tror jag att viljan att bli terrorist skulle minska hos dess medborgare. Människor med framtidstro och hopp vill inte gärna riskera livet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.