Vem är det vi strider för om det blir krig?

Publicerad av

Krigshetsarna mullrar i media. Militärer, politiker med försvarsministern och vissa företagsledare sprider nu oro i svenska samhället med hot om att Ryssen kommer och tar oss. Ivrigt påhejade av viss media. Enligt dom måste vi därför samarbeta med Nato, köpa massor av vapen och återinföra värnplikten.

Sverige har haft stridande trupp i flera länder dom sista decennierna även om en majoritet av svenska folket inte verkar ha förstått det. Men vi har inte behövt försvara Sveriges gränser på över 200 år. Så många av oss har nog svårt att föreställa sig krigets fasor.

Låt oss nu ha en hypotetisk diskussion. Ponera att det skulle bli krig i Sverige. Ponera att ryssen faktiskt skulle komma “och ta oss”. Om krigshetsarna får som dom vill så skall vi alla gå man ur huse för att försvara Sverige med vapen i hand. Vi skall skicka ut våra barn och barnbarn för att dö i försvaret av Sverige. Men vem är det då vi strider för?

Skall vi riskera våra liv för att försvara våra gruvor? Gruvor som ofta ägs av utländska intressen? Eller är det Investors investeringar vi skall försvara? Vi får utbombade städer, hundratusentals dör under dom fem dagar som Sveriges försvar skulle hålla. Enligt vår ÖB skulle försvaret bara klara sig i just fem dagar.

Ponera att vi istället ger oss omedelbart. Vi skulle då hamna under rysk styre. Det skulle kanske bli sämre i Sverige. En hel del tillgångar skulle säkert överföras till Moskva. Men för oss som bor i Norrland är det ingen större skillnad mot det vi redan har idag. Först hade vi baggböleriet där våra skogar stals. Idag har vi mineralavgifter som är så microskopiska att det måste kallas rovdrift. Stora delar av intäkterna för vår vattenkraft går redan till Stockholm. För vår del är det väl ingen större skillnad om rovdriften sker av Ryssland eller internationella västliga storbolag och Stockholm?

Om dessa krigshetsare skall fortsätta med sin retorik så vill jag att deras barn och barnbarn skall utgöra en bataljon som står i första led. Dom skall gå först in i strid och dom skall ha alla dom mest riskfyllda uppgifterna. Våra tidigare krigarkungar red först in i strid. Jag har dock väldigt svårt att se Hultqvist stå framför sina trupper svingandes en sabel.

Med ovanstående sagt så tycker jag att det är bättre att ge sig omedelbart istället för att riskera våra käras liv och att se våra städer bombas sönder. Priset är helt enkelt för högt och jag tycker inte det är särskilt kul att medborgare skall skickas ut som kanonmat för att försvara just dom som är dom värsta krigshetsarna.

Och med det resonemanget så kan vi lika gärna lägga ner vårt försvar. Varför skall vi förslösa våra resurser på vapen när dessa resurser istället kunde läggas på skola och sjukvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.