Vem är ”jobbskaparna”?

Publicerad av

personal-365964_1280Svensk Näringsliv har nu uttalat sig om budgeten. Dom klagar om att ”jobbskaparna” har glömts bort i budgeten. Tydligen vill dom att vi skall tycka synd om dessa ”jobbskapare”. Nu är det dock ett litet problem. ”Jobbskapare” är lite grann som ufon. Alla har hört talas om dom men få har sett dom.

Att säga att företagsledare är jobbskapare är en motsättning i sig. En företagsledare sitter på sin position för att generera så mycket vinst som möjligt för ägarna. Anställda kostar pengar. Går det att ersätta en anställd med en robot så gör dom det. Ibland händer det att en region får mer arbetstillfällen. Men det är nästan alltid på bekostnad av en annan region eller ett annat land.

Så länge vi effektiviserar vår produktion kommer det hela tiden att behövas färre och färre anställda. Enda sättet att det inte blir så är att vi ser till att vi producerar skräp som går sönder hela tiden. Då kommer vi hela tiden att behöva köpa nytt. Det skulle dock tyvärr ta död på miljön i en grisblink.

Därför ska vi sluta kalla dom privata företagsledarna för ”jobbskapare”. Vad jag vet finns det bara en jobbskapare och det är staten. Dom krånglar till och försvårar en massa saker. På så vis skapas det faktiskt jobb. Förvisso är det hittepåjobb men dock ändå jobb.

Inför ett bra och modernt ekonomisk system som inkluderar medborgarlön så slipper vi höra en massa ekonomer prata strunt i TV hela tiden.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.