Vi bär alla ansvaret för klimatförändringarna

Publicerad av

Politikerna har äntligen skrivit ett avtal ang klimatet. Dom gör high five åt varandra och hävdar att dom har varit med om någonting historiskt. Det kanske är så dom vill se sig själva? Att historien skall prisa dom för att dom gjort detta avtal?

Det är bara en sak som stör mig. Dom vackra orden och det papper dom nu skriver under löser inte problemet. Att säga att man skall sikta på endast 1,5 graders ökning låter förvisso bra men det är fortfarande bara ord.

Självklart skall vi glädjas åt att världens ledare ändå visat att detta är en viktig fråga och att det faktiskt nu finns ett ramavtal. Frågan är dock när vi skall börja se verkliga förändringar i samhället som tar oss mot klimatavtalets mål på 1,5 grader. EU kanske skulle börja med att ta bort strafftullarna på solpaneler från Kina?

Om vi skall nå målet måste vi omedelbart ta några kraftfulla beslut. Vi måste äta mindre kött, vi måste bo mindre, vi måste börja åka kollektivt och vi måste konsumera MYCKET mindre. Tyvärr fungerar inte detta med vårt ekonomiska system. Vilken politiker tror ni törs ställa sig upp och säga att vi måste sluta åka till Thailand på semester. Eller ännu värre… Vi måste höja skatten på diesel och bensin med 300 %.

Den politiker som säger något sådant kommer att förlora makten. Istället kommer medborgarna att rösta på någon annan som hittar på alla möjliga ursäkter för vårt leverne. Kanske vi så småningom får klimatförnekare i regeringsställning. Det är trots allt bekvämare att strunta i problemet.

Det är förmodligen därför det frodas så många klimatförnekare i USA. Det är helt enkelt bekvämare att förneka klimatförändringarna och framför allt bekvämare att inte ta konsekvenserna av dom. Vi ser redan nu starka krafter i USA som helt vill strunta i detta avtal. Låt mig ge ett citat:

Den här uppgörelsen är inte mer bindande än någon annan och USA är inte legalt bundet till några utsläppsmål eller finansiella åtagande utan godkännande från kongressen
John Inhofe, USA, ordförande i senatens miljöutskott

Om vi någonsin skall lösa problemet med klimatförändingarna ligger ansvaret på oss medborgare. Vi kan inte straffa politiker som vill lösa problemet genom att rösta bort dom. Vi bör inte längre acceptera att arbetstillfällen och ekonomi ställs mot miljön i den politiska debatten. Vi måste inse att konsumtionssamhället måste bort och att ett helt nytt samhälle måste byggas om människan skall ha en framtid på jorden.

6 kommenrarer

 1. Så länge man inte aktivt arbetar för en befolkningsminskning i hela världen så är alla andra åtgärder meningslösa.
  Överbefolkning är det största hotet mot världen. Men då detta går emot den politiska korrektheten så tas denna fråga aldrig upp.

  1. Kina har testat detta men det har inte gått så bra. Vad jag har hört kommer dom att överge regeln om ett barn.
   Självklart skulle det blir mindre miljöpåverkan om den globala befolkningen var mindre. Tyvärr innebär det andra problem. T ex faller tillväxten om man minskar befolkningen. Priser på tillgångar skulle falla. Vi skulle ha överskott av det mesta vilket skulle leda till ekonomisk katastrof.

   1. Ja, lyckas vi inte själva få ner storleken på befolkningen så kommer naturen att göra det åt oss. Med svält, krig och naturkatastrofer.

 2. Vill först bara säga vilken bra blogg! Jag har bokmärkt den och kommer följa den i framtiden mycket intressanta inlägg och synpunkter.
  Angående klimatförändringarna, det som förvånar mig är människor som skaffar barn och sliter dag ut och dag in med att fostra, föda och vårda sina barn men inte tänker mer långsiktigt på sina barns framtid. För när föräldrarna dör vilka är det som kommer drabbas värst, jo barnen! Det är barnen i sitt vuxenliv som kommer vara dom som drabbas av naturkatastrofer och folklidande. Så varför gör inte föräldrarna något idag?
  Dom inser väll att en planet är en förutsättning för barnens fortlevnad?
  Kanske vuxna med familj inte kan hålla ett sådant perspektiv, dom har helt enkelt fullt upp med att bara klara vardagen.
  Men en av våra mest fundamentala drifter är ju fortlevnaden av våran avkomma, men den verkar värka inom en kort tidshorisont. Eller har jag fel?
  Eller så är hela männskligheten som ett stort trögt urverk som rör sig i rätt riktning, men eftersom vi befinner oss mitt i, så ser vi helt enkelt inte att vi ändå rör oss åt rätt håll, sakta sakta likt droppar som krusar sig på vattenytan.
  Bara några filosofiska tankar från min sida :), tack igen för en intressant blogg!

  1. Jätte trevlig att du tycker om bloggen. Det kanske låter lite fånigt men det är trevligt med positiv feedback då och då 🙂

  2. Jag håller med dig. Kanske det är så enkelt att människor känner hopplösheten rinna över dom. Att det känns som att deras bidrag ändå är så litet att det inte spelar någon roll i det stora perspektivet? Jag vet inte.

   Till råga på allt är det inte lätt. Som exempel kan jag nämna att jag förut var en inbiten köttätare. Vi har nu dragit ned på detta ganska kraftigt men inte helt. Om jag gjorde absolut rätt borde jag bli vegan. Där är jag dock ännu inte. Vi försöker dock köpa lokalproducerat ekokött men med handen på hjärtat måste man erkänna att detta mest bara är för att döva ens dåliga samvete.

   Däremot har jag engagerat mig. Jag försöker verkligen få andra människor att leva ett liv med mindre klimatavtryck. Jag shoppar inte i närheten så mycket som förr. Jag lagar saker som gått sönder och jag försöker nyttja second hand.

   Kanske vi skall hoppas att människor iallafall börjar se över hur dom lever. Börjar göra förändringar som inte känns alltför jobbiga i deras dagliga liv. Allt eftersom kommer allting att gå lättare och lättare.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.