Vi behöver en Vändpunkt

Publicerad av

Det är inte varje dag man är med och grundar ett nytt parti. 🙂 Efter mycket arbete är vi äntligen igång med Partiet Vändpunkt. Ni kanske tänker att “Jaha?… Ännu ett parti där politikerna bara bryr sig om medlemmarna under ett valår”. Men så är det inte tänkt i detta fall. En av dom idéer vi har i Vändpunkt är att vi vill ge medlemmarna mer makt över politikens utveckling. Vi vill bygga upp en organisation som är baserad på deltagande, samarbete och samverkan. Vi vill verkligen bryta maktstrukturer som hämmar människors deltagande och inflytande. Inte bara inom partiet utan i hela samhället.

Vi har stora problem i Världen idag. Dom är många och varierande. Vi har bl a krig, ojämlikhet, orättvisor, miljögifter och en hotande klimatkatastrof. Vi måste adressera dom alla men vi måste lösa klimatproblemet och allting som följer i dess spår. Våra barns framtid hänger på det. Många politiker talar om det men utsläppen fortsätter att öka. Vi som medborgare har uppmuntrats att sopsortera, cykla i snömodden och åka kollektivt. Det har många gjort. Men det räcker inte. Vi måste göra större förändringar i samhället för att nå klimatmålen. Då kan vi inte ha ett ojämlikt samhälle där kostnaden för att rädda klimatet läggs på dom som har sämst möjlighet att betala notan. Det skapar motsättningar i samhället och är ingen bra grogrund för samarbete. För att klara denna utmaning måste vi samarbeta och lösa problemen tillsammans.

De maktstrukturer vi har i samhället idag har ofta visat sig gynna krafter som inte alltid ser till medborgarnas bästa utan istället till särintressen. Därför måste vi få en mer deltagande demokrati. En demokrati med öppenhet där vi känner oss delaktiga. Vi måste ha en social och ekonomisk jämlikhet så att att alla vill ställa upp.

Vi känner därför att vi måste skapa en miljö där vi får samverkanskraft istället för konkurrenskraft. Vi måste utjämna klyftorna bygga upp samarbeten på både individnivå och i grupper. För tillsammans kan människan göra underverk.

Vi har nu byggt en politisk plattform för att förverkliga dessa idéer men dom måste utvecklas av dig som medlem. Därför vill vi att ni engagerar er och hjälper oss bygga ett samverkande samhälle där vi faktiskt kan lösa våra problem tillsammans.Gå gärna in på och gilla Vändpunkts facbooksida och bli gärna medlem i partiet och hjälp till att forma en bättre framtid.

4 kommenrarer

 1. Angående startande av Partiet Vändpunkt:
  ”Vi måste ha en social och ekonomisk jämlikhet” skriver ni i er programförklaring. Detta handlar om den ekonomiska politiken i landet.
  Både Vänsterpartiet och Kommunistiska partiet har konkreta jämlikhetsmål och miljömål som är avsevärt mycket tydligare och starkare än dessa som ”Vändpunkt” har formulerat och den ekonomiska politiken måste grundas på kamp mot klassklyftorna. Ett klart slut på privatiseringen av vår allmännytta och nyliberalismens marknadsroffande tillväxttänk är nödvändigt. Rikemännens makt över politiken och deras stöld av folkets skattepengar, skatteflykten, måste upphöra! Jag föreslår ett samarbete nationellt med något av dessa två vänsterpartier i stället för skapandet av ett nytt, och inför EU: välj vänsterpartiet.
  Med Kamratliga hälsningar
  Inka Persson
  Engagerad samhällsmedborgare

  1. Eftersom att Partiet Vändpunkt har en stark känsla för medlemsdemokrati så är inte all politik fastlagd ännu. Medlemmarna måste få vara med. Men miljöengagemang, social- och ekonomisk jämlikhet är själva grunden för partiets bildande. Ett jämlikt samhälle samarbetar bättre och samarbete behövs för att lösa miljöproblemen.

   När det gäller Vänsterpartiet och Kommunistiska partiet så finns det många saker som är tilltalande men trots miljöretoriken så verkar den frågan alltid få åka i baksätet när det väl hettar till. Men det kanske håller på att förändras inom dessa partier?

   Utöver det så upplever jag att Vändpunkt premierar det egna ansvaret och friheten högre än dessa partier. Jag är övertygad om att det kommer att finnas intresse av samarbete framöver. Vi anser ju att vi alla måste lösa problemen tillsammans. Men för det första så måste sådana samarbeten godkännas av medlemmarna i Vändpunkt och för det andra så har vi fullt upp just nu med uppstarten.

 2. Nu har jag kammat igenom massa inlägg. Och för en enda gångs skull håller jag med om allt till 100% 🙂 Sen kommer detta inlägg med uppstart av Partiet Vändpunkt! Kan inte bli bättre!! 😀

  Äntligen kommer ett parti som man kan lägga sin röst på! Då kan ni ju diskutera vad ordet ”arbete” ska betyda, innehålla och ge för slags avkastning tillbaks till naturen – det känns liksom som en central fråga för framtiden …

  Ett annat ord är ”tillväxt” och hur den förhåller sig till naturen. Eller ordet ”resurser” och hur dom förhåller sig till naturens resurser. ”Lån” är ett annat ord som kräver en ansenlig mängd försäljning av naturresurser framöver – om alla lån ska betalas tillbaka på traditionellt vis, alltså genom mer försäljning. Ni kommer få att göra!

  Lycka till!!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.