Vi har alla blivit lurade av reklamen

Publicerad av

Reklam finns överallt. Det är inte bara företag som vill sälja sina produkter som använder reklam. Även lobbyister gör reklam för sina idéer. Även politiska partier och kommuner använder reklambyråer flitigt. Ibland för att få oss att gilla en idé och ibland för att få oss att tycka illa om någon annan idé. Hela vårt samhälle är idag helt genomsyrat av reklam.

Vi måste nu inse vad reklam egentligen är: Reklam finns för att få oss att vilja någonting som vi inte annars skulle vilja. Den finns för att få oss att köpa saker som vi annars inte skulle vilja ha. Om en produkt eller idé var efterfrågad innan den lanserades skulle inte reklam behövas.

Om ni verkligen funderade över vad ni skulle behöva för att kunna vara lycklig så tror jag att ni skulle se ett alternativt liv framför er. Reklam kan få oss att byta kök vart 10:de år för att vi skall känna oss “normala”. Den kan få oss att köpa nya kläder varannan månad trots att vår garderob redan är full. Den kan få oss att tro att vi inte kan införa ett nytt ekonomiskt system som är mer rättvist. Den kan till och med få oss att känna att det är rimligt att vi skickar människor i nöd tillbaka till krig och elände.

taggtråd
Vår girighet får oss att bygga stängel för att vi inte skall behöva dela med oss av vårt överflöd.

Reklamen gör oss inte till bra människor. Den får oss att bli giriga eftersom att vårt habegär ökar. Den får oss att inte vilja dela med oss av resurser som vi inte ens använder.

Om inte reklam fanns skulle våra hus inte vara större än vad vi behövde eftersom att det är jobbigt att hålla efter ett stort hus. Vi skulle förmodligen inte köpa så mycket nya kläder hela tiden eftersom dom vi redan hade höll oss varma.

Pga av att vi idag är så produktiva är det inga större problem att fylla våra behov om det nu inte var för att reklamen hela tiden får oss att känna att vi inte riktigt duger. Det är nämligen det det hela går ut på. Reklamens grundbudskap är nästan alltid det följande:

Du är inte bra nog förrän du köpt mitt budskap/produkt

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.