Vi har ett ekonomiskt system som straffar oss när vi lyckas

Publicerad av

mining-440743_1280Kris, kris och åter kris. Nu är det gruvnäringen som har en kris. Krisen är att dom globala priserna på järnmalm har gått ned med 40 %.

Är det inte kris inom gruvindustrin så är det kris inom elektronik eller inom livsmedel. Vi måste dock inse vad det egentligen betyder när dom globala priserna går ned. Det betyder att vi lyckats med att producera så pass mycket av just den varan att det inte längre är någon efterfrågan på den. Vi har fyllt behovet som fanns.

Som tack och belöning, för att vi lyckats producera så mycket järnmalm att det inte längre finns någon efterfrågan, får vi en kris.

Det är nu kreativa människor brukar börja hitta på nya produkter som är tillverkade av den råvara som det just för stunden finns ett överskott av.

Vi kan alltså inte nöja oss med att vi lyckats producera tillräckligt för att fylla det behov som fanns. Vi är nu tvungen att HITTA PÅ nya produkter som ingen efterfrågat bara för att få avsättning för det överskott som fanns av en råvara. Är det verkligen bara jag som ser det vansinniga i detta?

Vi kommer aldrig att lösa problemen med miljön, orättvisor och ojämlikheten om vi inte kan se dessa fel i vårt ekonomiska system.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.