Vi kanske borde höja bensinskatten ännu mer?

Publicerad av

Debatten om bensinskatten håller nästan på att bli löjlig. Jag bor i Norrland och därför blir jag mer drabbad av höjd bensinskatt än dom som bor i Stockholm. Ändå tycker jag att det är helt rätt att höja bensinskatten med 50 öre. Jag ställer mig dessutom helt oförstående till dom massiva protester som kommer från min egen region. Särskilt med tanke på vilka belopp vi talar om.

Regeringen vill höja skatten med 50 öre per liter. En modern bil drar idag ca 0,5 liter per mil. Det innebär en kostnadsökning på 25 öre per mil. Låt oss säga att vi i Norrland kör 2 000 mil per år. Det innebär en kostnadsökning på 500 kr per år.

Betänk nu att många av dom som klagar köper en SUV, som definitivt inte är det bensinsnålaste alterintivet, för 450 000 kr. Man lägger ut nästan en halv miljon men klagar på en ökad bensinkostnad på 500 kr. Till råga på allt har många lånat till denna bil. Låt oss säga att dom lånat 300 000 kr av dessa 450 000 kr. På detta lån betalar dom 6 % ränta. Den innebär en räntekostnad på 18 000 kr per år. Betänk att statsräntan är negativ. Ändå gnäller dessa bilägare inte på banken för att dom måste betala 18 000 kr i ränta till banken varje år. På detta lägger vi amorteringar, värdeminskningar, ökade servicekostnader osv.

Varför är det bra att höja bensinskatten?

Att staten använder bensinskatten för att fylla statskassan är väl ingen hemlighet. Men om dom inte höjt bensinskatten skulle dom bara ha höjt någon annan skatt istället. Så vi måste ställa oss frågan om vilken annan skatt som ska höjas om vi inte höjer bensinskatten.

Det finns en god anledning att faktiskt höja bensinskatten. Om vi som befolkning, inte orkar eller vill göra om det ekonomiska systemet, så är det ett av dom få sätt vi har att komma oss ur den beroendeställning vi idag har till dom oljeproducerande länderna. Så länge som bensinen är superbillig kommer det inte att löna sig att utveckla alternativa drivmedel.

Dom som verkligen tjänar på att vi har låga bensinskatt är följaktligen Saudiarabien, Iran, Syrien och faktiskt även IS. Dom har nämligen stora inkomster från just oljan. Om vi såg till att vrida oss loss från vårt beroende av oljan skulle vi inte bara få stora fördelar ur miljösynpunkt. Vi skulle även minska vårt beronde av oljan som, med handen på hjärtat, mest bara skapat krig och elände. Som grädde på moset skulle vi kanske kunna producera detta drivmedel inom Sveriges gränser. Mindre import, mer jobb.

Så varför inte, istället för att gnälla över 500 kr / år i ökade drivmedelskostnader, köpa en bil som drar mindre bensin? Eller åka lite mer kollektivtrafik? Eller varför inte köpa en bil som drivs av annat än bensin?

Om det nu är så att vi från Norrland känner oss missgynnade av den höjda bensinskatten, är det väl ändå bättre att vi lägger vår energi på att få ett schablonavdrag på skatten, istället för att reta upp oss på den höjda bensinskatten.

32 kommenrarer

 1. Om vi ponerar att bensinpriset skulle leda till att alla bilister i Sverige, skulle byta till el-bilar, och staten får in noll kronor från privatbilisterna (lastbilarna går ju inte ändra i nulöget..)
  Vad skulle staten då beskatta för att uppväga inkomstbortfallet?

  Staten är ju inte korkad, dom ser ju att gemene hen inte kan vara utan bil.
  Därför kan dom ju höja tills en smärtgräns, och dom som kör bil i onödan får tänka sig för, men dom som är tvungna att köra bil får stå ut med det.
  Här i Norrland är ju ändå boendekostnaderna betydligt lägre än i storstäderna, så vi kan ju ändå betala.

  Ett tag var det ju så miljövänligt att åka med etanolbilar, varje mack var dessutom tvungna att skaffa etanolpump, och många mackar lades därför ned.
  När nu etanolbilarna är utdöende, så undrar man ju varför..var det skattetrycket eller tillgången på etanol som är boven?
  Gasdrivna bussar är ju säkert bra, men varför är bilparken så liten för gasdrivna bilar?

  Varför kostar en elbil mindre i Norge än i Sverige?
  Hade man skippat moms och andra importavgifter på elbilar så vore det något som skulle gynnat el-bilförsäljningen…men givetvis skulle intäkterna från drivmedel sjunka markant..
  I Norge har det kommit så många elbilar i storstäderna så kommunerna ser det som ett problem..dom tappar intäkter på vägtullar och parkeringsavgifter. Så snart kommer det väl en skatt på elbilarna så dom inte ”går back” på dessa.

  Jag hoppas vid gudarna att inte Sverige någonsin får en helgrön regering, för det vore förödande för oss som arbetar.

  1. För det första tycker jag att partifärger spelar ganska liten roll i detta sammanhang. Jag skulle vara glad om vi fick en kompetent och modig regering. Detta har vi inte haft på många år. Oavsett vilken partifärg dom representerat.

   Detta fråga handlar egentligen om två problem. Miljö och ekonomi. Som du vet tycker jag att det är helt vansinnigt att göra business as usuall på bekostnad av mänsklighetens framtida välfärd.

   När det kommer till den ekonomiska biten så har du rätt i att, under nuvarande ekonomiska system, måste staten få in sin skatt för att vi skall kunna bibehålla vår välfärd. På ett eller annat sätt. Som du vet vill jag reformera hela ekonomiska systemet för att just frågor om miljö skall ställas mot våra egen och statens inkomster. Men om det just nu inte går att reformera det ekonomiska systemet så tycker jag att skatter skall läggas på skadliga saker.

   Koldioxid är skadligt. Då bör vi ha väldigt hög skatt på den. Det gör att det blir lönsamt att utveckla alternativa drivmedel. Enligt flera forskare har avreglering av finansmarknaden gjort att den är SKADLIG för samhällsutvecklingen enligt forskare. (http://tankeverket.org/politik/krisen-kommer-sa-mycket-vet-vi/). Om vi går över till miljövänliga alternativ på fordonsflottan kan vi kanske istället beskatta finansmarknaden istället eftersom att den är skadlig. Dessutom finns det gott om pengar att hämta där 😉

  2. ”Regeringen vill höja skatten med 50 öre per liter. En modern bil drar idag ca 0,5 liter per mil. Det innebär en kostnadsökning på 25 öre per mil. Låt oss säga att vi i Norrland kör 2 000 mil per år. Det innebär en kostnadsökning på 500 kr per år.
   Betänk nu att många av dom som klagar köper en SUV, som definitivt inte är det bensinsnålaste alterintivet, för 450 000 kr. Man lägger ut nästan en halv miljon men klagar på en ökad bensinkostnad på 500 kr.”
   Blanda äpplen päron och bananer går tydligen bra, skulle SUVen bara få en kostnadsökning på 500 kr/år? Sen höjdes bensinskatten 60 ÖRE/l inte 50.
   ”Eller åka lite mer kollektivtrafik? Eller varför inte köpa en bil som drivs av annat än bensin?” På landsbygden finns inte kollektivtrafik och en elbil för låt oss säga 400000 kr klarar kanske 7-8mils körning i vinterkyla,avstånden finns på-just det landsbygden.
   Mycket svammel och lte verklighetsförankring i denna artikel…

 2. Ja, höj fossilbränsleskatten rejält!

  Bygg ut laddinfrastrukturen för elbilar i hela Sverige.

  Höj supermiljöpremien rejält för de renaste bilarna — elbilarna.

  Sänk supermiljöbilspremien rejält för laddhybrider.

  Höj solcellstödet till 50 % för såväl privatpersoner som företag, utan storleksbegränsning av anläggningar.

  1. Vad som än beslutas tänk på att snabba beslut är inte ett tecken på beslutskraft utan inkompetens. Förändringar skall föregås av en nogran konsekvensanalys så vi kan se de förväntade följderna av besluten.

  2. Tänk på att om de blir mycket elbilar kommer elpriset att skena så ingen har råd med elen sen kommer elen som tillverkas i Sverige inte att räcka till så vi måste importera kolkraft från utlandet och det är ju inte heller miljövänligt. Så elbilar är inte lösningen på drivmedel. Men om som sagt de höjer stödet så att folk ska kunna tillverka sin egen el blir det en annan sak:)

  1. Antingen kör du i så fall mycket eller så har du en väldigt törstig bil. Om en höjning på 50 öre påverkar dig så mycket borde du kanske köpa en elbil?

   1. Det många inte tänker på är att dom som har det lite sämre ställt kanske inte har råd att åka i nyare bilar , och då kan man ju glömma det där med 0,5 liter milen direkt speciellt om man ska en kombibil till familjen . Sen det där med att köpa elbil , de är ju inte det billigaste alternativet i inköpskostnad ! , och var hittar man alla laddstolpar ? I den här kommunen sitter det några vid kommunhuset det är allt !. Du har rätt i att 50 öre inte är mycket , men för dom som inga pengar har är alla ökningar en mardröm speciellt om man bor på ”landet” och är beroende av sin gamla skrothög !!!

    1. Håller med. Men då är det bättre att vi löser det på annat sätt och låter bensinen vara dyr. Om vi har jobbskatteavdrag kan vi väl lika gärna ha transportavdrag som lämnas till dom med sämst inkomster.

    2. Jag köpte för några år sedan en passat årsmodell 00 för 8 tusen. Den drar 0,5-0,55 lite per mil så det är inga problem

    3. Den större delen av sveriges befolkning har möjlighet att ladda hemma, så laddstolpar är inte det största problemet. Du laddar över natten och har fullt batteri varje morgon. Att köpa en elbil är dyrt, ja, men att köra är sedan så mycket billigare så att besparingen på bränsle och bilskatt räcker ganska långt till ett banklån. Du har även stora besparingar på service om du köper en elbil (ej hybrid) som också ska med i kalkylen.

     1. Smart kille (eller gubbe) du.. Eller INTE! Det finns idag INGA alternativ! Innan vi helt avfolkat den mest inkomstbringande delen av landet, jo Norrland står för den största delen av våra industriella inkomster, kanske det vore på sin plats att se till att det finns elbilar med acceptabel aktionsradie! Om min dyrköpta elbil har en aktionsradie på 7 mil kommer jag inte till tätortenoch tillbaka hem igen. Än sämre blir det nu när det är vinter och tempen sjunkit under trettio grader kallt!

 3. Det intressanta är ju att för några sen så var bensinpriset 2-2.50kr dyrare än idag.
  Alltså runt 15kr då hade man en högre kostnad på runt 20000-25000kr men då gick det alldeles utmärkt att köra. Så jag ser inte direkt problemet

 4. Jätte bra höj bensin priset ännu mera. Detta skulle ju inte bara som norrlänning beskrev dra mer pengar till stadskassan utan att Sverige behöver dra ner på något annat och även minskar pengarna till så kallade oros områden i mellan världen. Det skulle även leda till en mer Fair plan på den svenska arbetsmarknaden. För börja bensinen kostar mycket mera så är det många som får låta bilen stå och de så kallade bemanningsföretagen inte skriva B körkort i sina annonser för jobb. När det egentligen bara handla om att kunna ta sig till jobbet. det finns kollektivtrafik och det finns cykel. det är bara sätta krav på tidigare buss och tåg trafikerade sträckor även ute i Glesbygden. Så därför börja bygga Götalandsbanan NU.

 5. Ni har helt missat att den största kritiken handlar inte om beloppet alls. Utan det svikna vallöftet. Man gick till val på att bla inte höja bränsleskatten och sänka ROT men gjorde tvärtom .

  1. Om fler röstat på socialdemokraterna har som kanske inte behövt bryta det vallöftet. Många av dom jag hört klaga på brutet vallöfte har sina sympatier mer till höger…
   I en demokrati med flera partier blir dylika kompromisser nödvändiga!

   1. Mkt klok synpunkt Anders. Detta är bara en eftergift S får göra för att hålla mungiporna något sånär uppåt på MP.

    1. Jag tror inte det är så många mungipor som varit uppåt, bland MP medlemmarna, senaste åren. Jag tror inte att bensinskatten räcker för att få dom att le.

 6. Vi kan inte höja bensinskatten och försöka dra ned på bilkörandet förrän Norrland har återställt sin infrastruktur och fått fungerande kommunikationer. Sunda förnuftet säger det.

 7. Det här tycker jag låter jättebra Kent. Jag bor på landsbygden, har två bilar (en från -92 och en från -02). Det är så illa att en är fyrhjulsdriven. Ännu värre är att bägge drar krin 1 liter milen och vi kör nästan 2000 mil med bägge. Vi jobbar i tätort ca 3 mil enkel resa hemifrån plus att barnen (2st) har aktiviteter där. Tyvärr är det så att jag inte kan relatera till ditt fina räkneexempel pga ovanstående. Jag har för övrigt inte råd att byta bilar enligt ditt vackra räknesätt heller. Jag bor på landsbygden vilket du inte verkar göra. Däremot bor jag inte i norrland så schablonavdrag kan jag inte slåss för. Jag tycker bara det är gör jäkligt att politikerna försöker få oss på landsbygden att flytta till städerna. Så nu när jag tänker efter så låter det inte speciellt bra…

  1. Ursäkta om jag någonstans skrev Norrland istället för glesbygd. Norrland har inte ensamrätt på långa avstånd. Då kan även du kämpa för andra lösningar.

  2. När man bor på landet men lever sitt liv i tätorten så har man gjort sig förtjänt av högre transportkostnader. Det är ett val man själv gör så den som gör valet kan gott stå för kostnaden för den miljöpåverkan man gör. Jag bor också på landet av fullkomligt egoistiska skäl, två mil från jobbet, men cyklar två gånger i veckan på sommarhalvåret för att minska mitt bilresande.

   Priset ska ta in miljöfaktorer också. Miljöskatter är det absolut bästa och mest liberala styrmedlet som finns. Låt konsumenten betala för sin egen miljöpåverkan, så får alla själva välja vad de vill prioritera i sina liv och för sina egna pengar. Alternativet hade varit att till exempel förbjuda bilar som drar för mycket, ransonera koldioxidutsläppen eller ännu värre tvinga folk att bo nära sitt arbete, men ett sådant samhälle vill ju ingen ha.

 8. Höj drivmedelspriset och slopa beskattningen av fordon

  🙂
  Mindre administrativt för staten och mera kännbart för de som okynnesåker och så får vi kanske mera betalt för de utländska bilarna som åker på Sveriges vägnät.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.