Vi måste börja använda öppen källkod i Sverige för att behålla vårt oberoende

Publicerad av

Ekot rapporterar idag att Google säger upp sitt samarbete med Huawei efter att Donald Trump utlyste nationellt nödläge på telekommunikationsområdet i veckan. Det innebär att din Huaweitelefon inte får nya uppdateringar samt att populära appar inte kommer att gå att ladda ner. Jag antar då att samma sak kommer att gälla för Microsoft- och Appleprodukter i Kina men jag har inte hittat någon information om saken.

I artikeln säger Google att detta dock inte kommer att gälla sådant som är öppen källkod. Det kanske låter gentilt av Google men faktum är att öppen källkod inte ägs av Google eftersom att den är just öppen. Google kan helt enkelt inte spärra öppen källkod.

”I dagens Europa, där demokrati och tolerans är under attack, lierar sig Washington med EU-projektets värsta fiender. ”
Pierre Schori

Det aggressiva sätt som USA agerar runt om i världen borde få oss i Sverige att verkligen fundera hur mycket vi skall investera fast oss i USAs system. Nu när en så insatt person som Pierre Schori går ut och varnar för USA så bör man ta detta på allvar. Det verkar onekligen som att USA tar till alla till buds stående medel för att få motparten att vika sig.

Idag är Sverige svårt beroende av Microsoft, Google och Apple för att samhället skall fungera. Om vi någon gång skulle hamna i en situation där Sveriges vilja går emot USAs så skulle konsekvenserna kunna vara förödande. Kort sagt har vi hamnat i en beroendeställning som verkligen är oroväckande. Vi ser kanske en glimt av detta när det gäller Sverigs röst i FN angående förbudet mot kärnvapen.

Är det då inte bättre om vi redan nu börjar gå över till öppen källkod inom offentlig administration. Vi borde även sluta dela ut skoldatorer med stängd programvara. Det finns idag fullgod ersättning som fungerar väldigt bra och dessutom är gratis. Det finns ingen anledning att vi skall utbilda våra ungdomar i system som skulle kunna användas emot oss i en framtid där kanske våra råvaror är det som USA vill komma åt… med alla till buds stående medel.


Fakta öppen källkod
Öppen källkod eller öppen programvara, eller från engelskan open source, avser oftast datorprogram vars källkod inte är proprietär utan är tillgänglig att använda, läsa, modifiera och vidaredistribuera för den som vill. Detta gör att programutvecklare kan återanvända programkod som andra har utvecklat i egna projekt utan att betala licensavgifter till kodens ägare, och kan anpassa koden till sina användares behov utan att hindras av immaterialrättsliga restriktioner.

En kommentar

  1. Jag arbetar som konsult inom något jag kallar ingenjörsstatistik och använder uteslutande gratis programvara. Open Office ersätter microsofts hela kontorspaket utan problem, det är till och med bättre i vissa avseenden. Inom numerisk matematik använder jag R, ett högnivåspråk som är gratis och under ständig utveckling av statistiker och ingenjörer över hela världen. Problemet jag upplever är att mina samarbetspartners tanklöst skickar microsoft-dokument till mig. Oftast kan Open Office konvertera dem, men när de innehåller matematiska formler så fungerar det inte. Jag brukar kräva att få dem i pdf-format, vilket dock än så länge inte är Open Source, vad jag vet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.