Vid vilken tidpunkt kommer partierna att sluta tjata om arbetslinjen?

Publicerad av

Hur många av oss har inte hört politiker stå i TV och myndigt förklara hur viktig ”arbetslinjen” är för Sverige, ekonomin och folket. Arbetslinjen styr, till stor del, utvecklingen i Sverige. Det finns dock ett problem… Alla vet att arbetslinjen inte alls kommer att fungera i det långa loppet.

Både svensk och internationell forskning visar att automatiseringen kommer att göra många av dagens anställningar överflödiga. Denna omställning har redan påbörjats och den kommer bara att eskalera. Än så länge har detta lösts med politiska beslut som t ex subventioner av typen RUT, ROT och anställningsstöd.

Men förr eller senare så kommer vi inte att kunna hålla på med den typen av lösningar. Både för att det blir väldigt kostsamt och p g a att det skapar stora klyftor i samhället. Lågavlönade jobb, där den anställde innerst inne vet att hens anställning är subventionerad, kommer att leda till slitningar i samhället. Arbetslinjen bygger kort sagt ett nytt klassamhället. Detta nya klassamhälle byggs dock denna gång med Socialdemokraternas godkännande. Nej… det är värre än så. Dom är faktiskt drivande i denna fråga.

Men NÄR kommer våra politiker att inse att detta inte längre håller? Och vad kommer då i dess ställe? Blir det då basinkomst eller kommer vi att fortsätta på inslagen väg och låta folket svälta då arbetslösheten slår till och familjer blir utan inkomster? Kommer medborgarna då att kräva högre skatter för dom rika för att bekosta allas grundtrygghet? Kommer Socialdemokratin att göra det? Kommer ens Vänsterpartiet att göra det?

En sak är säker. Automatiseringen kommer att fortsätta. Det skall vi nog alla glädjas åt men det dags att börja titta på hur vi skall lösa människors försörjning när arbetslinjen går i graven.

En kommentar

  1. De kommer inte att sluta tjata om arbetslinjen förrän samtliga arbetslösa lever på existensminimum medan de själva lever gott med sina förmåner.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.