Vilken katastrof måste hända innan klimatet blir den viktigaste valfrågan

Publicerad av

Demoskop har på uppdrag av Expressen undersökt vilket som är den viktigaste valfrågan 2018. För mig känns denna prioritering ganska deprimerande.

Resultatet blev som följer:

Lag och ordning: 19 (+3)
Invandring: 18 (+1)
Sjukvård: 15 (+1)
Integration: 14 (-2)
Sveriges ekonomi: 8 (+1)
Skola och barnomsorg: 7 (-5)
Miljö: 7 (-2)
Äldreomsorg: 4 (+1)
Jobb: 3 (0)
Försvar: 3 (+2)
Frågan: ”Vilken av följande politiska frågor tycker du är viktigast just nu?”
Resultat i procentandelar

Den första slutsatsen jag drar när jag läser detta är det verkar vara SD som sätter agendan i Sverige numera. Nu har dom förvisso fått stor hjälp av särskilt Moderaterna som nästan tävlat SD i att måla upp en bild av Sverige som ett land fyllt med brottslingar och terrorister.

Men det som verkligen slår mig när jag läser detta är hur lågt miljöfrågorna verkar komma. Detta trots att effekterna av klimatförändringarna förmodligen kommer att leda till just klimatflyktingar, skadad ekonomi och mer tryck på både sjukvård och rättsväsende.

Efter att ha talat med flera politiskt kunniga personer så har jag insett en sak. Anledningen till varför frågan inte prioriteras högre av dom politiska partierna är att dom anser att det är mycket viktigare att följa opinion än att driva opinion.

Så för att miljöfrågan skall hamna överst måste folket först tycka att det är viktigt. Då måste man ställa sig frågan vilken miljökatastrof som måste inträffa innan folket prioriterar upp frågan. En tropisk orkan som drar över Irland? Omöjligt? Nej faktiskt inte eftersom att det redan har hänt. Stora mängder klimatflyktingar i låglänta länder? Det händer också redan. Vattenbrist? Händer redan. Eller är det först när det blir ett krig om vatten som vi kommer att bry oss?

Nej jag tror faktiskt att svenska folket inte kommer att prioritera miljön högst förrän det påverkar deras egen plånbok. En stor torka som gör att världsmarknadspriset på matvaror stiger till oacceptabla nivåer? Vad skulle hända om t ex mjöl började kosta 250 kr per paket eftersom att en torka slagit ut en stor del av veteproduktionen? Kommer vi att reagera då?

Med tanke på dom fakta som finns idag och med tanke på konsekvenserna av den globala uppvärmningen kunde man hoppas att det fanns ledande politiker, i ALLA partier, som faktiskt började driva opinion i denna fråga istället för att bara ägna sig åt röstmaximering.

6 kommenrarer

 1. Stockholm översvämmas och sjunker i havet. Då kommer klimatfrågan upp, var så säker.

  Men att lag och ordning ligger högst upp på listan är inte förvånande med tanke på hur brottsligheten stigit de senaste 10 åren. Punkt 2 och 4 på listan hänger ihop med punkt 1.

  Alla ser elefanten i rummet men ingen vågar prata om den.Så har det varit men uppenbarligen är en förändring på gång då problemen inte längre går att dölja, detta trots etablerade medias hatkampanjer och häxjakt mot de som vågar säga sanningen.

  Att sjukvården ligger högt är inte heller förvånansvärt.den håller etablissemangets politiker på att köra i botten.

  1. Klart att det är viktigt med lag och ordning men enligt BRÅs statistik så verkar det inte riktigt så hemskt som M och SD hävdar att det är. Enligt den är våldtäkter upp 10 %, men det kan nog delivs förklaras med metoo rörelsen då många uppmuntrades att anmäla våldtäkter. Självklart allvarligt men fortfarande långt ifrån den bild som dom målat upp. Misshandel ner 5 %, olaga hot ner 2 %, ofredanden ner 6 %.
   https://bra.se/download/18.10aae67f160e3eba62938177/1522141587204/Sammanfattning_anmalda_2017.pdf

   1. Ärligt talat, jag litar inte på BRÅs statistik.
    BRÅ är en del av etablissemanget och etablissemanget har länge försökt att dölja och bortse från verkligheten i denna fråga.

 2. Menar du att klimatflyktingar leder till skadad ekonomi och mer tryck på både sjukvård och rättsväsende?

  1. Ja det borde det göra. Jag tror det var 120 000 flyktingar som kom 2015. Låt oss säga att det blir en stor torka i södra Europa så kan effekten bli att det kommer många fler. Och dom kommer att komma samtidigt eftersom att dom flyr för sina liv. Jag misstänker att om vi får t ex en stor torka så är den första effekten att världsmarknadspriset på mat stiger drastiskt. Sen blir det oroligheter och konflikter. Då flyr människor.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.