Vilket parti vill fixa en fungerande grundförsäkring för Sveriges medborgare?

Publicerad av

”Jag tror inte att det gynnar vare sig Sverige, enskilda individer eller förtroendet för sjukförsäkringen att en lång sjukskrivning för väldigt många också är lika med fattigdom och utförsäkring”

Detta låter väl humant och helt i linje med våra svenska traditioner. Folk skall helt enkelt inte hamna i fattigdom p g a sjukdom. Ni kanske undrar vem som uttalade dessa vackra ord? Det var faktiskt vår socialminister Annika Strandhäll år 2014. På den tiden var borgarna vid makten och dom hade infört en bortre gräns i sjukförsäkringen.

Alliansen vill nu återinföra den bortre gränsen i sjukförsäkringen och då börjar Annika använda ord som ”det är helt absurt”.

För dom som varit sjukskriven en längre tid är det dock dagens regeringsdirektiv till Försäkringskassan som är absurda. Jag har skrivit om detta förut på Tankeverket. Regeringen hävdar att det inte finns någon bortre gräns men regelverket är så uppsatt att det är i princip omöjligt att få sjukpenning efter 180 dagar. Det spelar ingen roll hur många sjukintyg dina läkare skriver. Tror det hjälper om Arbetsförmedlingen gör en utredning och kommer till samma slutsats som din läkare? Nej. Inte ens det är en garanti för att du skall få sjukförsäkring efter 180 dagar.

Det som händer i Sverige idag är att Försäkringskassan skapar en ny underklass av fattiga människor. Allt bara för att dom blivit sjuka. Sjukdom har blivit någonting vi bestraffar i Sverige. Var står det i Socialdemokraternas partiprogram att dom skall delta i sådan behandling? Jag som trodde att solidaritet var deras ledord.

Valet är på söndag. Men jag har inte hört någonting från regeringspartierna om att dom vill åtgärda problemen med sjukpenningen. Miljöpartiet röstade till och med ner en motion på sin egen kongress som innehöll skrivelser om att läkarnas sjukskrivningar skall vara grund för att beviljas sjukpenning.

Jag tycker faktiskt att det är BEDRÖVLIGT att så många svenskar anser att det är viktigare att sänka sin skatt än att vi har en grundtrygghet för ALLA Sveriges medborgare. Jag hoppas innerligt att svenska medborgare börjar kräva av våra politiska partier att dom ordnar en grundförsäkring för alla människor istället för att skicka svaga människor i misär.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.