Vill Ryssland återupprätta Novorossiya i Ukraina?

Publicerad av

Mapa_Región_NovorrosiyaPolitikerna runt om i välden verkar har anlitat dom absolut bästa reklambyråerna för att hitta ord som låter bättre än ”invasion”. Jag antar att dom gör detta p g a att om dom använde det korrekta ordet så var dom faktiskt tvungna att göra någonting mer än att hota med sanktioner.

Låt mig ge några exempel på ord som just nu används bara för att undvika att säga det korrekta ordet för vad som pågår i Ukraina: Large-scale incursion, Intervening directly, Military intervention, och Ongoing incursion. Dessa uttryck kommer från bl a David Cameron, Barrack Obama, och talesmän för Merkel.

Som jag ser det är en gris alltid en gris hur än mycket parfym man sprutar på den. Idag är det nog ingen som inte erkänner att rysk trupp strider i Ukraina med rysk utrustning. Putin väljer att inte stoppa detta. Följaktligen måste vi erkänna att detta är en invasion. Något annat ord går inte att använda.

Vad vill Putin?

Att Putin vill ha kontroll över Ukraina är det nog ganska säkert. Men visst funderar man över vad han egentligen vill åstadkomma. Vill han återupprätta det Sovjetunionen som han själv tjänat i en stor del av sitt liv? Kanske. Vi bör nog inse att om Europa inte sätter ner foten så kommer han nog sakta men säkert ta över Ukraina. Han har redan börjat tala om ”Novorossiya”. Novarossiya betyder nya Ryssland fanns i 100 år under tsartiden och nu antyder han att det är en viktig faktor. Det skulle vara lite som att Sverige skulle hävda att Finland eller Holstein skulle vara svenskt. Redan nu finns det dock medier som använder termen Novarossiya.

Det känns som att det inte är långt borta tills ”frihetskämpar” kommer att strida för att återupprätta det forna Novorossiya. Detta är nämligen ingen ny taktik. Ryssland har använt denna taktik tidigare i t ex Georgien.

Om det är så att han lyckas i Ukraina kommer förmodligen tuppkammen att växa rätt rejält på herr Putin. Vi kan anta att han kommer att börja föra en betydligt mer aggressiv politik gentemot Europa. Detta för att minska USAs inflytande över den regionen. Frågan är vad EU kan tillåta och hur långt EU är beredd att gå? Kommer dom t ex att skicka vapen till Ukraina? Kommer dom att skicka trupper?

Det känns onekligen som att våra ledare just nu ägnar sig åt ett chicken race och att ett regelrätt krig ligger i vågskålen.

En kommentar

  1. ” Idag är det nog ingen som inte erkänner att rysk trupp strider i Ukraina med rysk utrustning. ”

    -Det är det bara Amerikanska propaganda organ som säger, och det utan fakta, däremot är USA i Syrien med och beväpnar islamska terrorister för att besegra den Syriska regeringen.

    Rebellerna slåss för övrigt mot USA backed nazi bataljoner.
    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/11025137/Ukraine-crisis-the-neo-Nazi-brigade-fighting-pro-Russian-separatists.html

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.