Vinsterna måste bort från krigsindustrin

Publicerad av

Flera av våra ledande politiker har gått ut och försvarat Sveriges vapenexport. Argumentet är att vapenindustrin måste få tjäna pengar så att dom kan fortsätta att växa och utveckla bättre vapen till vårt försvar. Dessutom skapar det jobb.

Är det verkligen argument som vi skall ta till oss? Är det inte rimligt att det inte får finnas vinster i vapenindustrin och att vapenproduktion istället endast skall ses som en kostnad? Om vi inte vill ha vinster i välfärden så bör vi väl inte heller vilja ha vinster i att skapa utrustning vars enda syfte är att döda andra människor? Argumentet att skapa jobb känns också helt vansinnigt. Är vårt ekonomiska system så trasigt att vi måste skapa död och förintelse för att få det att fungera så borde vi väl hellre reformera det ekonomiska systemet?

För mig blir det också ganska löjligt när politiker går ut och förfasar sig över gasbomber och tunnbomber. Varför är dessa bomber värre än andra? Alla bomber har samma syfte. Kan det vara så att just dessa bomber är det man kallar ”fattigmans bomber”? Det är bomber som vapenindustrin inte tjänar några pengar på.

USA och dess vapenindustri har t ex inga problem med att använda utarmat uran, minor, fosfor, splitterbomber osv. Vapenindustrin visar nästan kuslig kreativitet när det gäller att skapa produkter för att döda andra människor. Även deras bomber dödar oskyldiga och det finns ingenting humant med det heller.

Det enda humana är fred. Och fred skapar man inte med mer bomber. Det verkar som att stormakterna endast kan se militär övermakt och underkastelse som en väg till hållbar fred. Problemet med det är att underkastelse är en god mylla för nästa krig. Det finns bara ett sätt att få slut på krig och det är att sluta kriga och samtidigt ta bort vinsterna ur krig. Om det inte fanns ekonomiska vinster för någon krigförande part så skulle nog krigen bli få.

Ett bra sätt skulle vara om alla slutade sälja vapen och ammunition. Hur skall vi någonsin kunna få en fredlig värld så länge vapenindustrins pengar inte luktar mer illa än andra pengar? Varför ska det ens vara lagligt att sälja en produkt vars enda avsikt är att döda andra människor?

Det finns bara en human bomb och det är glassbomben!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.