Har du tid att vara trött?

Publicerad av

Tror det var i ICA Maxis reklamblad jag läste den meningen. Har du tid att vara trött?

De flesta skulle nog svara nej på den frågan. Och likadant på har du tid att vara sjuk? Vi har ingen tid idag. Samtidigt som vi har all tid i världen. Det handlar egentligen bara om prioriteringar. Jag försöker verkligen att inte säga att ”jag har inte tid”, eftersom det faktiskt är en lögn. Tid har jag. MEN jag har prioriterat på ett visst sätt som gör att jag inte hinner med allt. För så är det.

Vi lever i ett extremt stressat samhälle idag. Mycket tack vare det nya med sociala medier. Vi ska hinna jobba, vara bra föräldrar, umgås med vänner, bry oss om vårt utseende (kvinnor; kläder, smink, skor, hår. Män; bil, hus, osv) m.m. Det är viktigt hur vi ser ut inför omvärlden. Att vi på insidan håller på att gå i bitar, är mindre viktigt, för det kan ju ingen direkt se.

Sömnen är otroligt viktig för oss. Utan den mår vi inte bra. Dock är det olika hur mycket sömn vi behöver. Vissa klarar sig med 6-7 timmar, medan andra kräver 9-10 timmars sömn. Varför är det då så viktigt? Jo, kroppen reparerar sig under sömnen. Tillåter vi inte den att göra det, så ja, då blir vi trasiga. Samma princip gäller för underhållet på din bil.

Vår människokropp är helt fantastisk! Vårt autonoma nervsystem (det som styr över hjärtslag, mag-tarmfunktionerna, temperaturreglering, hormonfrisättning osv) jobbar hela tiden för att uppnå homeostas, en balans för att vi ska fungera och må så bra som möjligt. Blir det en obalans i homeostasen, så blir vi sjuka.
Ett stort bidrag till obalans är stress.

Sjukdom är inte något vi ”drabbas” av för att vi har otur eller dåliga gener. Det är en följdfaktor av vår livsstil. Det finns människor under 30år som drabbats av hjärtinfarkt. Det har varit en följd av obalans orsakat av stress.
Fråga dig själv; hur mår egentligen mitt immunförsvar? Hur ofta behöver immunförvaret jobba? Dygnet runt? Eller bara ibland? Får kroppen i sig tillräckligt med näring och aminosyror? Vitaminer? Mineraler?
Får kroppen i sig näring som tär på kroppen? T.ex. socker och gluten som är inflammationsframkallande?

Kroppen är ett avancerat system. Men det krävs faktiskt ingen doktors-examen för att förstå det allra nödvändigaste. Vi får ingen bruksanvisning på hur vi ska göra för att kroppen ska fungera som bäst. Vi ÄR vår egen bruksanvisning! Det du behöver göra är att KÄNNA efter. Vad mår kroppen bra av? Och vad mår den inte bra av? Testa vara utan laktos/gluten/socker/ev kött några veckor (gärna 6 eller fler för att kroppen ska hinna anpassa sig) och se hur kroppen reagerar. Det finns ingen kost som passar alla. Det jobbet måste du göra själv, men du kan ju såklart ta hjälp av de som kan (dietist etc.).

Vare sig vi vill det eller inte, så styrs vi av hur våran kropp mår.
TÄNK även på att det är de små sakerna som i slutändan gör stor skillnad.

clouds-806637_1280

Så, har du tid att vara trött?

Det finns forskning som säger att en kort vila mitt på dagen kan göra stor skillnad. Även mikropauser på allt mellan 10 sekunder till 5 minuter gör oss gott. Jag brukar ge tipset att när du känner dig (som mest) stressad – pulsen går upp och det råder kaos i huvudet – stanna upp och ta tre djupa andetag. Vad är det värsta som kan hända? Att du kommer försent? Att du inte hinner klart i tid?
Du är bara en människa, som gör ditt bästa. Vi kan, och borde INTE vara perfekta 24 timmar om dygnet. Stanna upp och andas, för det är du värd.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.